Ökad risk vid kusingifte

Såg lite av reprisen på uppdrag granskning igår. Det handlade om genetik och kusingifte. Att spädbarn löper ökad risk för olika sjukdomar när dess föräldrar är släkt. Är det nån som är förvånad? Jag är inte det. Tycker det vore konstigt annars. Det säger väl sej själv att risken ökar för ärftliga sjukdomar om man skaffar barn med någon som man är släkt med. Om den ena föräldern bär på en gen för en ärftlig sjukdom är det väl självklart att det finns en risk att även den andre föräldern gör det, just för att de är släkt. Visst finns risken annars också men den blir ju mindre.

Ännu mer skrämmande är det att det inte informeras om detta, tydligen är det inte självklart för alla. Jag kan inte förstå hur man inte kan informera om detta - det är barnen som blir lidande. I programmet var det en pojke med, han hade blivit 5 år och skulle förmodligen inte bli så mycket äldre. Från början hade läkarna sagt att han inte skule bli mer än 1 år, max 3 år. Pojekn kunde inte göra nåt själv, varken äta, gå på toa eller gå. Han var som ett stor spädbarn. Han var även bilnd. Det är han och andra barn som får lida. Det kan låta elakt men jag tycker inte särskilt synd om föräldrarna - de borde ha vetat bättre än att gifta sej med en släktning.

I Sverige är vi rädda att bli kallade rasister, kanske är det därför det inte ges någon information? För i länder där kusingifte är vanligt så informerade man om de ökade riskerna. Varför görs inte det i Sverige?

De intervjuade nån gubbe från socialstyrelsen, han hade som argument att det är ingen idé att barnmorskan frågar om föräldrarna är släkt för då är barnet redan gjort, graviditeten existerar redan. Jag anser då att barnmorskan ändå bör fråga om föräldrarna är släkt. Dels så får föräldrarna veta att det finns en ökad risk och kan förbereda sej på det. Dels så kanske de blivande föräldrarna får lite kunskap om att det faktiskt finns en ökad risk för barn vars föräldrar är släkt och då pratar om det bland släkt och vänner, kanske det blir färre kusingiftermål då?

Vill även tillägga att någon i programmet (kommer ej ihåg vem) påpekade att i de flesta fallen gick det ändå bra, men att det fanns en ökad risk. Gubben från socialstyrelsen skulle dock avråda sina barn från att gifta sej med sina kusiner om de nu ville det och det ligger nog något i det.

Ha det bäst!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0