Uppdatering till Madde


Madde ville ha uppdateringar så att hon har nåt att läsa om, kanske läsa en bok istället? Vad jag vet har så har hon köpstopp på böcker (jag med för övrigt) för att hon har så många olästa böcker (jag med för övrigt).

Min dag har då varit rätt så lugn, haft en bakfull sambo som sov halva dan, kul? Nej. En lugn och snäll dotter, kul? Ja! Robban hann jag då inte träffa så mycket idag då han mest har sovit och sen när han vaknade så åkte han, kom hem, duscha och åt, sen åkte igen, kul? Nej.

Jag och Elisia har däremot varit i Hällabrottet och kikat om det fanns nåt av värde för oss i morföräldrarnas hus. Hittade en serie böcker, lite burkar och lite ljus. Träffade Sickan och Kate där också, trevliga typer :-) Kate är riktigt bra - hon tycker om barn!! De hade väl inte alltför mycket roliga saker, eller så har Madde redan tagit det?

Sen åkte vi till Sofia, Erik, Ida och Anton och där fick Elisia äta, fast det ville hon inte, hon ville leka istället! Nu sover hon som en stock. På väg hem köpte jag Lilla Menyn på McDonalds, sjukt gott, Elisia gav pommesen pluspoäng.

Jag har så ont i huvudet, måste nog ta en piller....

//Stina

Skitväder

För övrigt så är jag sjukt trött på detta väder. När jag cyklade till universitet igår så blev jag helt full med snö och jag kunde heller inte titta framåt för då fick jag hård snö i ögonen och det gjorde ont. Ska det vara så i slutet av mars????


//Stina

Hellu.... :)

Morgon igen, eller det har det varit ett tag, men det är första gången jag sitter här idag :-)

Igår blev det iallafall en tidig kväll, efter Let's Dance så var det poff i säng var hur trött som helst. Tror jag fick sova en hel timme i min säng sen vaknade Elisia och skulle absolut inte somna om själv så det var bara att lägga sej hos henne sen sov vi till 8:20 å det var ritkigt skönt!

Igår iallafall, Let's Dance! Rätt dansare vann. Visst var Laila jätteduktigt men jag tycker att hon har det lite förspänt för sej. Hon har nämligen dansat en massa tidigare (det har jag visserligen bara hört lite här och där). Magnus däremot, en gubbe som iallafall jag trodde knappt kunde sätta den ena foten framför den andra i takt. Så fel man kan ha. Han kunde verkligen dansa, men den kroppen!! Tycker väl inte att deras shownummer var det bästa, där var fasktiskt Laila och Tobias bättre, men Magnus har varit en av mina favoriter hela tiden så jag höll på honom. Sen tycker jag att Annika är ritkigt duktig och förtjänade att vinna.

Sitter och tittar på "Grillad" nu, måste nog vara ett av de sämsta humorprogrammet jag sett. Hittills har jag inte skrattar en enda gång.

Ha det bäst!

Katastrofmorgon...

Morgonen började för mej idag klockan 7, den skulle ha börjat 6:30, hur blev det så?

Jo det började igår med att Elisia badade min mobil, så Robban tog ur batteriet och så så att den skulle torka. Då blev det förmodligen något fel på klockan och det märkte inte jag så den gick typ 2 timmar efter. Som tur var så väckte Robban mej klockan 7 (trots att han visste att jag skulle upp halv 7), men men bättre sent än aldrig.

Då blev det iallafall fart på mej, på med myskläder, struta i frukosten, tvätta ansiktet och sen väcka Elisia. Elisia hade ne riktig drömmorgon, hur snäll som helst. Åt snabbt oc protesterade inget vid påklädning så 7:35 var vi på väg hemifrån. 8:01 gick jag in i klassrummet och jag var inte sist! Och det bästa av allt, alla på seminariet blir minst godkännda!!

Ha det bäst! Själv känner jag mej helt slut efter denna morgon, är inte alls sugen på att gå på VFU-info i eftermiddag...

Dagens shopping

Det räckte inte med en månadshandling av mat för mej, utan jag var tvungen att ta mej upp på stan och shoppa lite till mina nära och kära. Jag köpte dock inget till mej själv.

Till Elisia blev det:


Två t-shirts en mössa och ett par gummistövlar, som jag självklart tog i en för liten storlek så dem måste jag åka å byta. Sen köpte jag två par vantar också i samma ränder som mössan, men Elisia tyckte det var roligare att leka med dem:


Ida (och Emil fast han är inte med på bild) är också roliga att leka med. Hela kalaset kostade iallafall mej en hundring, hade ett presentkort på 500.- som Elisia fått av sin farfar. Han kommer alltid med presentkort, och ännu bättre så är det i butiker jag tycker om att handla i!!! Fast jag måste nog begränsa mej lite, ungen har ju lixom kläder så det räcker och bli över, fast t-shirts har hon bara ett par stycken, så det borde ju vara okej att köpa?

Köpte en slips till Robban också, en försenad födelsedagspresent. En rosa, och ingen fisrosa utan ROSA!! Fast inte ritkigt så rosa som Alcazar-Anderas hade i melodifestivalen, tror det blir så i Örebro, utbudet är som sagt inte det största. Fick gå runt och leta lite innan jag hittade den, tittade på HM (hade inte en slips!) och dessman, sen gick jag till Jonells (stavas hur?) och tänkte att Micke måste ju ha rosa slipsar i sortimentet. Rosa slipsar hade han; fisrosa och randiga. Men det bästa han visste att gubben på Brothers favoritfärg är rosa. Så det var bara att knalla dit och mycket riktigt där fanns den. Fick t.o.m handla av ägaren, Jocke nånting, fast det visste ju inte jag då. Men när Robban beskrev hur ägaren såg ut så förstod jag ju det. Så jag skulle ha sagt att den var till Robban då kanske jag hade fått rabatt - Robban har nämligen dragit lite sladdat i hans relaxavdelning, tänk om alla kunde ha en egen relax....

Sen köpte jag present till Tom också, lika bra att ha det gjort. Ingen bild då det redan är inslaget, dessutom så kan ju nån annan  se det och skvallra för honom om vad han ska få och det vill jag ju inte.

Nu ska ni ju veta att det var jag som var och shoppade, d.v.s det flöt inte helt flelfritt. Cyklade upp på stan och gick in på POP (där Elisias kläder inhandlades) fick en trevlig överraskning då jag upptäckte att Maya, som jag har jobbat med på JC numera jobbade där (så nu måste jag ju handla där!!). Vi pratar lite samtidigt som vi letar på det jag ska ha, för det har jag redan sett på nätet. Går fram till kassa och Maya börjar slå in det jag ska ha och jag börjar leta i plånboken, och letar, och letar - kontokortet är hemma *suck*. Fick cykla hem igen och sen tillbaka. Väl tillbaka så hade Maya gått på lunch och jag hade tappat bort mitt körkort och man var tvungen att visa legg för att betala med kort. Så då var det bara att gå och ta ut pengar, det var med andra ord en väldigt omständig hundring.

Visste ni att omständig egentligen stavas omständlig, fast jag tycker det ser helkansigt ut...

Ha det bäst! Själv ska jag göra det skolarbetet som jag egentligen skulle ha gjort under dagen, och lägga fram kläder tills imorgon.


Månadshandling

Är det nån mer än jag som inte tycker det är kul att handla mat? Var och månadshandlade förut, att gå runt i butiken och samla ihop allt man ska ha är väl inga problem men jag hatar att betala! Finns så mycket annat roligt jag skulle vilja göra för de pengarna...2000.- gick 'kalaset' på och då har jag inte köpt kyckling eller köttfärs, ska köpa den på ICA sen för de hade annons på den. Jag förstår inte hur jag 'lyckas'? Visst vi har i princip all mat för en hel månad framåt (förutom färskvaror typ mjölk), men det känns som att det bli så mycket, ändå köper jag inte direkt dyr mat.

Ha du förslag på billiga maträtter så ge dem till mej tack!

Ha det bäst! Själv ska jag ta på mej ansiktet och ta mej upp på stan. Ska köpa gummistövlar till Elisia.

Tentan klar!!

Nu har jag skrivit färdigt hemtentan och mejlat iväg den till de som ska ha den! Fan vad skönt det känns, trodde inte jag skulle hinna nu på dagen utan få sitta halva natten också. Känner mej lite snurrig nu efter bara, kanske dags att äta något? Har bara ätit en liten frukost hittills.

Ha det bäst! Själv är jag bäst, för min tenta är klar!!!

Madde

Skaffa ett e-leg så kan du se det via skatteverkets hemsida. Pappersvägen har inte jag heller fått än. E-legget skaffar du via bankhemsidan, det är hur lätt som helst - jag fixade det själv! BankID är det korrekta namnet där.

Ha det bäst! Själv ska jag skriva min hemtenta idag *suck*

Tystnaden

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sej. Idag hade jag tänkt att jag och Elisia skulle vara hemma hela eftermiddagen och ha tråkigt. Men istället så ringde mamma och sa att alla mina syskon och syskonbarn var hos dom och skulle äta och undrade om inte vi också ville komma - och det var klart vi ville :-)

Så istället för tråkigt blev det kul! Lite bus med kusiner men framförallt - klappa hund och katt, själv har jag då tröttnat lite på det men Elisia tycker det är hur kul som helst. När hon klappat hunden eller katten så åker axlarna upp och det kommer en stort fniss :-)

Men väl hemma och Elisia nattad så sitter jag och njuter av tystande, disken är diskad, blöjorna inför morgondagen är fixade, det enda jag kan komma på som borde göras är att vika tvätt men det skiter jag i. Eller det finns en sak till, Robban jobbar över ikväll så jag måste fixa matlåda åt honom, sitter verkligen och skjuter på det...det blev tyvärr ingen mat över hos päronen annars så hade han fått därifrån men mina syskon och föräldrar är för glupska.

Missa inte Desperate Housewife ikväll, kanske ska börja med matlådan nu så jag inte missar det...men det är så skönt att bara sitta, vet inte vad jag gjort men fötterna är hur trötta som helst.

Ha det bäst!

Mitt HM paket har kommit!!

Äntligen har det anlänt lite fina och färgglada kläder till detta hem. Upptäckte när jag packade upp alla kläder efter flytten att allt gick i gråskalan från vitt till svart och i brunt. Det fanns nån enstaka färgklick men det var inte mycket.



Nu har jag iallafall två färgglada blusar och två klänningar, märks det att jag gillar turkost? Den enfärgade klänningen kommer bli skitsnygg redan nu med ett par tights under, men den andra får nog invänta varmare väder.



Ett par jeans var också ett måste - och de satt så snyggt!! Ofta är det svårt att få jenas riktigt bra och ännu svårare när man skickar efter, men dessa satt perfet. De andra kläderna satt också hur bra som helst! Inget kommer skickas tillbaka :-) sen för den som inte ser är det en lila t-shirt och ett par mysbyxor/träningsbyxor.



Lite smink blev det också, det är inte bara vad det gäller kläder som jag fastnat i det neutrala träsket utan även när det gäller smink. Så nu blev det två färgglada ögonskuggor, det som ser ut som två bruna ögonskuggor är ögonbrynsskuggor (säger man skuggor då?) och det känns bäst att ha dem i brunt eftersom att mina ögonbryn och även hårfärg är brun.



Även Elisia fick lite kläder, även om typ allt är förstort just nu. Men den rosa och den vita tröjan kommer passa nu, eller lite stora kommer de vara men det överlever hon nog. Strumporna kommer funka nu också även om de kommer vara stora. Resten får nog vänta lite, skulle gissa på att den randiga t-shirten kommer bli som en klänning nu.

That's it for this time. Får ett paket till i mitten av april men det var inte så mycket i det, om man nu inte beställer en till hög med kläder. Skulle vilja det men jag vet inte hur jag ska ha råd med mer + att garderoben är överfull, ändå så rensade jag den innan flytten *suck* öbo har för lite förvaring i deras lägenheter....

Ha det bäst! Själv ska jag plugga....

Jag får tillbaka!

Jag få tebax på skatten!! Är iofs inte förvånad för det har jag alltid fått, men igår får jag tillbaka mer än förra året! Hela 9135.- Känns riktigt bra måste jag säga!

Ha det bäst!

Motivationsbrist

Hmm, helt sjuk vad roligt det är att diska och skriva matinköpslistor m.m. sånt som är så tråkigt i vanliga fall när man egenltigen behöver plugga...Hade tänkt att skriva texten till JM Coetzee:s bok; Pojkår, var ju som sagt magsjuk när det seminariet var så nu ska jag skriva 2-3 sidor. Ska skriva om huvudpersonens uppväxtillkor - grejen är den att så speciell tycker inte jag att den är så jag vet inte hur jag ska få ihop så mycket text! Så omotiverande, den andra boken är iallafall utläst nu...

Ha det bäst!

Miljötänk 4

Överdosera inte! Det här kan gälla väldigt många saker, men det går helt enkelt ut på att inte använda mer än vad som behövs. Diskmedel, sköljmedel, tvättmedel m.m. använd inte mer än vad som går åt. Tvätten blir inte renare bara för att du dubblerar tvättmedlet, inte mjukare för att du överdriver med sköljmedlet, däremot luktar de sjuk mycket sköljmedel efter det och exempelvis handdukar får svårt at suga upp vattnet om de har fått i sej för mycket sköljmedel.

Sen behöver man ju inte överdosera kläder, möbler, lakan, smink m.m. Men det är ju så roligt! Vi som överdoserar det får helt enkelt tänka på att skänka/sälja vidare sen när vi inte vill ha längre. Jag har exempelvis lite möbler från IKEAs bestå serie i källarn om nån vill köpa?

             BESTÅ Hylla/ överhylla                                     BESTÅ Hylla/ överhylla
Den lilla har måtten; 60*40*64 (b*d*h) och har två lådor i samma färg. Den stora har måtten: 120*40*64 (b*d*h) och har två skåpdörrar i samma färg. Lådorna och skåpdörrarna går självklart att ta bort om man vill. 100.- för den lilla och 200.- för den stora eller båda för 300.- (haha).

Miljötänk 1 - Åk mindre bil.
Miljötänk 2 - Handla mijövänligt.
Miljötänk 3 - Tänk på elen.

Ha det bäst! Själv ska jag fortsätta läsa i en sjukt tråkig bok....

Så glömsk

Ahhh!!! Jag blir så trött på mej själv, skulle buda på en t-shirt på tradera men glömde bort det!! Den såldes för 31.- och jag hade lätt budat över! Men glömde bort tiden...inte första gånen det händer heller.

Madde: Hon hade ju solen i ögonen, det är inte så lätt att se glad ut då!

Ha det bäst!

Utvärdering av helgen

Gjorde ju häromdagen en helgens to do, det blev väl inte ritkigt som jag tänkt mej men jag har gjort en del iallafall.

Uppdaterad lista:

# Skriva en inköpslista på vad Elisia behöver för vårkläder, hon kan ju inte gå i termobyxor och vinterjacka hela våren...Klart, var riktigt kul t.o.m. Robban betalar!
# Skriva nytt dagsischema för Elisia (får skriva nytt för varje delkurs). Klart.
# Sy ett överdrag till lilla madrassen som ligger i vardagsrummet. Det är egentligen madrassen till Elisias resesäng, men vi får inte ta bort den för henne. Dessutom så är den väldigt bra - vi brukar slappa på den när vi ser på tv. Den ser dock väldigt tråkig ut som det är nu. Sydde ett fodral, men hade visst mätit fel så det blev för litet, gör ett nytt försök nästa helg, har som tur är mer tyg och det tyget jag redan sytt av kan jag sy en ny sittdyna av till vagnen - man ska tänka på miljön!
# Läsa ut den sista boken för denna delkurs (kommer inte på för stunden vad den heter bara). Halvklart, jag har läst hälften, resten blir i morgon.
# Skriva en text om boken pojkår, då jag missade det seminariet. Har inte gjort det....för tråkigt!
# Träna, förhoppningsvis! Annars så får det bli en promenad, eller varför inte båda? Ingen träningen, men däremot en långpromenad igår när Robban var bakis.
# Sist men inte minst, se Let's Dance finalen!!! Visade sej att det var semi, men jag tittade iallafall!

Blir en del saker nästan helg också!

Ha det bäst!

Ökad risk vid kusingifte

Såg lite av reprisen på uppdrag granskning igår. Det handlade om genetik och kusingifte. Att spädbarn löper ökad risk för olika sjukdomar när dess föräldrar är släkt. Är det nån som är förvånad? Jag är inte det. Tycker det vore konstigt annars. Det säger väl sej själv att risken ökar för ärftliga sjukdomar om man skaffar barn med någon som man är släkt med. Om den ena föräldern bär på en gen för en ärftlig sjukdom är det väl självklart att det finns en risk att även den andre föräldern gör det, just för att de är släkt. Visst finns risken annars också men den blir ju mindre.

Ännu mer skrämmande är det att det inte informeras om detta, tydligen är det inte självklart för alla. Jag kan inte förstå hur man inte kan informera om detta - det är barnen som blir lidande. I programmet var det en pojke med, han hade blivit 5 år och skulle förmodligen inte bli så mycket äldre. Från början hade läkarna sagt att han inte skule bli mer än 1 år, max 3 år. Pojekn kunde inte göra nåt själv, varken äta, gå på toa eller gå. Han var som ett stor spädbarn. Han var även bilnd. Det är han och andra barn som får lida. Det kan låta elakt men jag tycker inte särskilt synd om föräldrarna - de borde ha vetat bättre än att gifta sej med en släktning.

I Sverige är vi rädda att bli kallade rasister, kanske är det därför det inte ges någon information? För i länder där kusingifte är vanligt så informerade man om de ökade riskerna. Varför görs inte det i Sverige?

De intervjuade nån gubbe från socialstyrelsen, han hade som argument att det är ingen idé att barnmorskan frågar om föräldrarna är släkt för då är barnet redan gjort, graviditeten existerar redan. Jag anser då att barnmorskan ändå bör fråga om föräldrarna är släkt. Dels så får föräldrarna veta att det finns en ökad risk och kan förbereda sej på det. Dels så kanske de blivande föräldrarna får lite kunskap om att det faktiskt finns en ökad risk för barn vars föräldrar är släkt och då pratar om det bland släkt och vänner, kanske det blir färre kusingiftermål då?

Vill även tillägga att någon i programmet (kommer ej ihåg vem) påpekade att i de flesta fallen gick det ändå bra, men att det fanns en ökad risk. Gubben från socialstyrelsen skulle dock avråda sina barn från att gifta sej med sina kusiner om de nu ville det och det ligger nog något i det.

Ha det bäst!

Fyra timmar

Elisia sov middag i fyra timmar!! Ändå så läste jag bara ett kapitel i min bok....var så trött att jag också var tvungen att lägga mej, somnades visserligen inte men vad skönt det var att bara ligga och vila!

Har hört. och sett på bild så det är mer än ett ryckte, att Nicole Richie är gravid igen! Lite fuskigt tycker jag. Kan hon inte ge mej en miljon eller två så jag också har råd att ha en massa barn?

Ha det bäst!

Miljötänk 3

Tänk på elen!! Slösa inte med den.

# Stäng av tv m.m. ordentligt! Inte med fjärrkontrollen.
# Dra ur laddare till datorer, mobilen m.m. Ett batteri till en bärbar datorn mår dessutom inte bra av att laddas hela tiden. Gjorde den missen med min dator och det har gjort batteriet helt värdelöst. Det klarar högst 2-3 minuter. Men när datorn är avstängd så åker sladden ur.
# Tvätta/diska fulla maskiner - det sparar vi även vatten på.
# Lågenergilampor, nu finns det även dimningsbara - det har vi. Nån lampa kanske man t.o.m kan släcka?

För tillfället så kommer jag inte på nåt mer, gör du?

Miljötänk 1 - Åk mindre bil.
Miljötänk 2 - Handla mijövänligt.

Det blir en tidig kväll...eller inte

Jadu, igår skulle Robban till relaxen på gustavsvik, han skulle inte ut sen utan det skulle bli en tidig kväll. Nu blir det ju aldrig riktigt så som han säger - resultatet ser nu här:



BAKIS!! Om det inte vore för att Elisia låg och sov middag så hade jag satt på schlagermusik på HÖG volym *hehe* då skulle nog hans huvudvärk bli värre *haha*. Men annars så har jag varit jättesnäll, så snäll att jag och Elisia gick ut på förmiddagen så att det skulle bli lugnt och tyst. Min plan var att vi skulle gå till lekparken och leka, vilket vi också gjorde, men det uppskattades inte så mycket. Kanske lite liten för det än? Lite gunga blev det iallafall.



Tyvärr så fick hon solen i ögonen annars så hade nog det varit roligare. För när solen gömde sej bakom molnen så kom det lite skratt när jag gjorde fart :-). Men det blev en långpromenad istället, vilket iofs var bra för mej för det blev ingen träning. Tränar annars på lördagförmiddagar men Elisia hostar så så jag vill inte lämna henne i barnpassningen och Robban låg som sagt och sov.

Den stora nackdelen är dock att klockan 7 imorse så hostade jag och då vaknade självklart Elisia, känner i mitt huvud att jag hade behövt sova lite till.

Fia: Jo kylen och frysen är nog bäst, tänkte faktiskt inte på dem....Men jag har iallafall skrivi tom vettigare uppfinningar än Madde, fjärrkontrollen? den överlever man faktiskt utan. Det skulle nog vara bra t.o.m. för då skulle man behöva röra på sej för att byta kanal, dvs man får lite motion!! Nyttigt!

Nu är det dags att fortsätta beta av helgens to dolist. Jag har skrivt en klädlista till Elisia och skrivit dagisschema, men det är allt....

Ha det bäst!

Helgens to do:

# Skriva en inköpslista på vad Elisia behöver för vårkläder, hon kan ju inte gå i termobyxor och vinterjacka hela våren...
# Skriva nytt dagsischema för Elisia (får skriva nytt för varje delkurs).
# Sy ett överdrag till lilla madrassen som ligger i vardagsrummet. Det är egentligen madrassen till Elisias resesäng, men vi får inte ta bort den för henne. Dessutom så är den väldigt bra - vi brukar slappa på den när vi ser på tv. Den ser dock väldigt tråkig ut som det är nu.
# Läsa ut den sista boken för denna delkurs (kommer inte på för stunden vad den heter bara).
# Skriva en text om boken pojkår, då jag missade det seminariet.
# Träna, förhoppningsvis! Annars så får det bli en promenad, eller varför inte båda?
# Sist men inte minst, se Let's Dance finalen!!!

Sen självklart det vanliga vardagsskitet. Diska, städa, laga mat, bädda m.m. 

Madde: Vad du ska vara envis, du brukar ju tjata om miljön och att man ska handla ekologiskt. Du måste ju erkänna att ur miljösynpunkt så skulle det vara bättre om ni satte ett drag på Daniels bil och du hade en mindre?

Ha det bäst!
 


Madde

Fast ni har ju inte barn nu? Inte vad jag vet iallafall. Men när den dagen kommer vet jag att ni behöver två stora bilar.

Ha det bäst!

Miljötänk 2

Handla miljövänligt! Miljömärkt, ekologiskt (fast det har visserligen inte jag råd med) handla på second hand. Kollar man i Elisias garderob så är det mycket traderafynd, billigare blir det också :-)

Ha det bäst!

Miljötänk 1: Kör mindre bil


Tråker

Skickade en länk till Robbans melj om diskmaskinen jag vill närjag fyller. Ser sen på kvällen att han sitter ute på prisjakt och läser och jämför olika diskmaskiner. Man kan ju tycka att han borde säga nåt om den, men inte ett ord! Fast det kanske betyder att jag får en då? Hmm...det är ju ett par månader kvar så det återstår att se.

Ha det bäst!

Dubbelt

Madde: Bit i det sura äpplet och skaffa dej en liten bil!!!

Har för övrigt varit och tränat idag. Ett dubbelpass! Först 45 min styrka på överkroppen och därefter 45 min spinning + att jag cyklade dit och hem. Är så stolt över mej själv, men det känns i armarna. Kommer nog ha en rejäl träningsvärk imorgon. Men det är bra då vet man att man har gjort nåt.

Ha det bäst!

Sara Kadefors - Fågelbovägen 32

Har nu läst färdigt boken inför morgondagens seminarium, lyckligtvis har vi ingen text att skriva. Känns skönt. Men för den som vill veta:

Det är en bok som jag rekommenderar varmt. Först när jag läste baksidan trodde jag att det skulle vara en klassisk chicklitt (stavning?) bok men den visade sej innehålla mycket mer. Det mest skrämmande var att jag i visa delar kände igen mej själv. Måste säga åt Robban att säga till mej innan jag blir galen. Boken handlar om en vanlig medelklass familj, mamman är läkare och tar hand om en papperslös kvinna från Moldavien som sen börjar arbeta hos dem. Läkarmamman tar på sej för mycket jobb samtidigt som hon håller en fasad utåt om att allt är perfekt. Men som allt annat så brakar det, det blir otrohet, depressioner, svartsjuka m.m. Läsvärd!

Här kan du läsa baksidetexten om du känner för det www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9185625191

Ha det bäst!

Miljötänk 1

Kör mindre bil.När du kan så cykla eller gå, det kan väl inte vara så svårt? Eller kombinera bilkörningen, dvs handla när du åker från jobbet, storhandla så det inte blir massa småturer till Ica, samåk m.m.

Kör en mindre bil! Om du nu har möjlighet, här har vi bara en bil så det finns inte så mycket att välja på. Men när jag och Robban blir så vuxna att vi kanske måste ha två bilar så kommer vi inte att ha två komibis direkt.

Ha det bäst!

Madde: Vill verkligen ha en sån, snälla fixa till mej när jag fyller!!!

Min födelsedagspresent!

Den här vill jag ha när jag fyller, finns på ONOFF, så kära familj - börja spara! Får jag inte denna blir jag arg! Jag kommer att ha PMS i ett år framåt. Minst.

ELECTROLUX ESF 2420


Helst skulle jag visserligen vilja ha en röd men det hitta jag ingen. Butikspris är iallafall 4 395.- och ingen annan present mottages!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jag hör att krovstroganoffen inte var så bra för Robbans mage heller. Han skylle dock på att det är för att han inte har fått lösgodis. Kanske ska gå och köpa det? Då kan jag ju ta en massa som jag tycker om!!

Ha det bäst!

Madde

Jag håller mej till nödvändigheten. Tänkte haka på din serie, eller ta din ide att du gör serier. Men med miljötänk, kan du några onödiga miljötänk? För övrigt så åt jag krovstroganoff förut som var sjukt god men jag tror inte chilisåsen var så bra för magen - inte för gaserna iallafall...

Ha det bäst!


Dammsugaren

Dammsugaren är en riktigt bra uppfinning. Såg på tv igår, kommer inte ihåg vilket program, men då var det iallafall någon som städade och gick då runt och sopade! Visst stort smuts får man väl bort men allt smådamm flyger ju bara runt. Jag tycker om dammsugaren.

Och en sån här vill jag ha:


Så mycket snyggare än den jag har nu...

Ha det bäst!

Tvättmaskinen

Min kära syster (en av dem) har börjat skriva om de bästa uppfinningarna enligt henne, här finns hon http://kvistbro.spaces.live.com/ hon har dock bara kommit på två stycken, diskmaskinen och fjärrkontrollen. Fjärrkontrollen är bra, diskmaskin är säkert också bra. Själv har jag tyvärr ingen, men vill väldigt gärna ha en.

Den allra bästa uppfinningen enligt mej är tvättmaskinen! Tänk vad mycket tid vi sparar är, och händer! Tiden innan tvättmaskinen fanns och folk handtvättade måste de ju ha haft hur torra händer som helst, och för att inte tala om halvskitiga kläder! I Madicken och Emil i Lönneberga så tvättar de ju i en å/sjö? det kan väl kanppats bli rent? Här används tvättmaskinen flitigt.

Har tvätt att hänga nu *suck* nästa setg borde väl bli en robot som hänger tvätten åt en?

Ha det bäst!

För tidigt för mej

Man borde förbjuda tidiga mornar... Ska väl egentligen inte klaga med tanke på att det är inte särskilt ofta jag måste lämna Elisia för nio på förskolan. Men de dagar jag måste det - vad jobbigt det är! Hade klockan ställd på 06,15 och hade jag fått sovit så länge hade det väl varit ok men nu vaknade Elisia och hostade 05,20 och sen kunde jag inte somna om. Kommer vara riktigt trött sen med andra ord. Kanske sover jag middag efter seminariet, det återstår att se.

Ha det bäst!

Torgny Lindgren - Pölsan

Torgny Lindgren - Pölsan


En sak som verkligen slog mej när jag läste var; notiserna som den här mannen skrev, var de sanna? Chefredaktören skrev ju i början att allt bara var lögn. Vårdbiträdet Linda hade stora svårigheter med att hitta Avaberget, även om hon till slut hittade rätt efter en specialritad karta. På sidan 145 frågar Linda honom om allt i notisen verkligen har funnits och får då till svar: "Nej, medgav han sen han tänkt efter en liten stund. En och annan småsak blir väl skapad ur tomma intet".


Jag blir lite nyfiken på varför han hittar på. Att han hittar på har han ju redan erkänt. Men varför? Och hur mycket är påhittat? Han kanske hittar på för att ge en ödebygd lite liv? På sida 76 står att läsa:


Det är en ödslighet, sade han, som måste befolkas, man kan inte bara lämna myrlandet och stenskravlet åt sitt öde, och tallhedarna och granskogen, hela denna ödemark. Lillåberg och Avabäck och Inreliden och Gammbrinken och Kullmyrliden. Enda sättet är att skriva dit människor. Det är vad jag velat göra hela mitt liv, skriva människor åt landskapet.


Han kanske tror att om han skriver om en levande bygd så kommer andra människor att hitta dit. Han kanske vill att folk ska flytta till glesbygden. Författaren kanske gör ett försök att få människor att flytta från städerna till glesbygden.


En sak jag inte kan förstå är varför huvudpersonen slutar skriva efter brevet från chefredaktören. Även om han inte kunde få sina notiser publicerade så kan man ju skriva dem ändå? Jämför det med dagens alla bloggar. Hur många olästa bloggar finns det inte? Jag skulle gissa på att de är ett par stycken. Man behöver ju inte alltid skriva för andra, man kan ju skriva för sej själv.


Något annat som det skrivs väldigt mycket om är pölsa. Varför kan man fråga sej? Författaren kanske själv tycker att pölsa är en mycket god maträtt och vill att fler ska smaka? Och därför har han då skrivit en bok om den. Om det nu skulle vara det centrala budskapet i boken så tror jag att författaren har misslyckats totalt! Jag kommer iallafall aldrig att smaka pölsa efter att ha läst boken. Tidigare visste jag att det var inälvsmat men att det var så här vidrigt hade jag ingen aning om.


Sen finns det ju en historia i boken också, om Lars Högström som tidigare varit sjuk i lungsot men som numera är immun (fast det visar sej sen på slutet att han inte alls är det). Robert Maser, en tysk politiker och krigsförbrytare som flytt undan sitt straff från andra världskriget, han är dömd till döden. De bor båda två hos Eva Marklund, vars man är inlagd på sanatorium då han är tuberkolossjuk. Där finns även Bertil som man inte får något riktigt grepp om. Det är genom Lars och Robert vi får lära oss allt om pölsan, då de åker runt i bygden och smakar av de olika pölsorna som gör i olika områden.


Men det känns inte som att själva historien är det centrala i boken, utan människorna, de dit skrivna människorna som ger ödebygden ett liv.


För dej som inte fattat det så skulle vi skriva om det centrala budskapet i boken.

Ha det bäst!

Boken klar!!

Nu är boken utläst, har tyvärr inte hunnit skriva om den än, det får jag göra ikväll. Lite konstig var den men mycket bättre än den förra.

Madde: En rörig kommentar du skrivit. Men i motsats till dej så är det inte mina saker som hamnar överallt. Det är allas saker. Elisias hmnar däremot numera oftast i hennes rum så hon är oskyldig, eller nästan, hon bär ju runt på en massa annat istället.

sassa: Det är jättegott!

Ha det bäst! Själv ska jag slänga en massa sopor och hämta Elisia.

Min goda mat



Gårdagens goda goda mat! Ska äta resten till luch idag. Maten består av en potatisgratäng med korv i, supergod blandning för den som inte visste.

Annars så ser lägenheten ut som ett bombnedslag. Det är saker överallt, lite disk (den hade kunat vare värre), tvätt som hänger på tork, tvätt som ligger på badrumsgolvet och ska tvättas, tvätt i tvättmaskinen. Finns det nån som har något förslag på hur man får ett städat hem? Jag tycker jag städar mer eller mindre hela tiden, en det blir stökigt igen. Tycker jag har en hel del förvaringslösningar och slänger/skänker saker med jämna mellanrum men det är ändå massa saker överallt. Tips på hur man inte har det så mottages gärna!

Boken som jag läser nu är Pölsan av Torgny Lundgren (om jag inte kommer ihåg helt fel). Verkar helt ok hittills. Får känslan av att det är en gammal gubbe som skriver ner en massa lögner om sin hembygd. Han skriver om människor som bor där, men som egentligen aldrig har funnits om jag inte missuppfattat helt. Har halva boken kvar och två timmar på mej att läsa. Skulle väl egentligen läsa och inte sitta här, men en paus på ett par minuter tycker jag att jag är värd.



Coolingen :-) fast tröjan är skitful jag vet...Inte jag som köpt den och det var min mamma som klädde henne igår. Brukar har en tröjan som reserv på förskolan. Men nu har hon lyckligtvis växt ur den så den ska tvättas och ner i källarn. Jag gillar kläder från www.villervalla.se och småfolk, fast de är så dyra så dem köper jag bara på tradera.

Ha det bäst! Själv ska jag kolla lite bloggar och sen plugga massa mer.

Peta näsan :-)

Elisia har lärt sej att peta sej i näsan, tyvärr vill hon gärna sen visa vad hon fick på fingret. Det är mindre mysigt. Man får vara snabb med papper så det inte blir snor överallt.



Hehe :-)

Hade på mej den nya ögonskuggan idag, den var väl inte riktigt som jag hade tänkt mej, lite för grön, men den funkar.



Syns visst inte så mycket, men du överlever nog. Nu är det dags att förbereda middagen. Potatis- och krovgratäng. Hur gott som helst.

Ha det bäst!

20090316

Elisia sover som en stock. Är riktigt avundsjuk. Lite klantigt av mej att gå upp redan halv åtta när hon ändå är hemma och är sjuk. I vanliga fall så måste jag gå upp halv åtta för att hinna få iväg henne till förskolan, en det behövdes ju som sagt inte idag. Att jag kunde sova till åtta kom jag på när jag redan hade gått upp. Så nu sitter jag här, nästan helt iordninggjord. Ska byta kläder (eller så kanske jag ska åka i mina velourkläder och vara en vit-trasare?) och dra en borste genom håret och vet inte riktigt vad jag ska göra.

Det jobbiga med att inte riktigt veta vad jag ska göra är att jag då börjar surfa efter barnkläder. Lindex har kommit med en hel del nytt och jag vill ha massor!!! Men men, nu har jag redan beställt massor från HM, både till Elisia och mej så ekonomin tillåter inget från Lindex tyvärr. Men jag vill! På www.villervalla.se  finns det också en massa fint! Men därifrån ska jag betälla när jag får barnbidrag i april för då ska Anton få födelsedagspresent och Elisia ska få matchande kläder + lite till. Inte lätt att ha mindre pengar att leva på alla gånger.

Ha det bäst!

20090315

Idag har jag hunnit med massor! Kan det bero på att Elisia väckte mej redan klockan 7, iofs inte medvetet för hon hostade, tyvärr så vaknade hon själv av det också - trots att hon hade behövt sova mer. Hon har fortsatt att hosta och snora sen till och från hela dan, stackarn, så imorgon får hon vara hemma och min snälla mamma kommer och är barnvakt när jag är på seminarium.

Jag har hunnit med:

# En halvlång promenad med Elisia. Hade tänkt att gå till Willys och köpa lite sånt som behövdes, trodde de öppnade 9 på söndagar men det var visst 10. Jag var där halv 10. Så då gick jag och Elisia en extra sväng, hon satt självklart i vagnen och var hur nöjd som helst. Helt underbart att ha en vagn med vändbart styre så man kan välja snabbt om barnet ska sitta fram eller bakåtvänt (fast det är det enda som är bra med vagnen, i övrigt är en tung och svårstyrd).

# Läste ut en bok, Pojkår av J.M Cotzee, som ingår i kursen jag läser. Den skulle ha varit klar den veckan vi var magsjuka allihopa med det seminariet missade jag. Skulle behöva skriva en text om den på typ 2-3 sidor men idag vet jag inte om jag orkar. Fast det skulle vara skönt att ha den klar, men det blir nog en av morgondagens uppgifter. Det var väl inte direkt den bästa boken jag läst, isåfall hade jag mer än gärna skrivit texten på en gång.

# Bråkat med Robban. Anledning 1 - disken, som vanligt. Jag tycker han är helt sjuk lat som sätter sej och spelar xbox istället för att göra det som behövs göras först! Anledning 2 - han säger inte vart han ska! Idag så ringde en som han jobbar med ibland och fråga om han inte kunde hjälpa honom, klart han kan det. Det blir jag absolut inte sur för, men han kan väl säga det! Idag fick jag själv fråga honom var han skulle när han var nästan klar att åka. Sen tycker jag han kan säga hur länge han blir borta (om han nu vet det själv och idag visste han det), men det gör han inte. Då blev jag sur och skicka ett sms om att jag skulle åka till IKEA för det var så jävla skitigt här hemma och jag orkar inte se det.

Han hann komma hem innan jag åkte, varpå han sa skitsurt: Har du inte åkt än? Jag hade faktiskt tänkt att tvätta bilen idag! Öhh hur skulle jag kunna veta det? Det har han inte nämt för mej. Däremot pratade vi om igår att vi skulle åka runt och titta efter en lampa till vardagsrummet (den vi hitta på IKEA först var slut). Det skulle vi ha gjort på förmiddagen, men hur lätt är det när han sov till 11? Han tyckte att jag skulle ha väckt honom, jag tycker han borde vara vuxen nog att själv ta ansvar för att ta sej upp ur sängen.

# Men men, jag åkte iväg till IKEA, utan Robban, men jag frågade snällt om han ville med. Men det var lika bra att han inte följde med för det är mycket roligare utan honom. Han har jämt så bråttom där, rusar typ igenom. När jag var gravid gick jämt 20m bakom honom för jag hann inte med, att gå lite saktare existerar inte ritkigt för honom.

Köpte en massa saker iallafall. En till taklampa till hallen, och tro det eller ej, men lampan till vardagsrummet som IKEA-personalen inte visste när de skulle få in igen fanns! Så den blev det, och den hänger redan på plats.



Jag är supernöjd! 299.- kostade den för den som vill veta. Köpte en fönsterlampa till Elisia. Vi köpte en redan innan vi flyttade in, men den gick sönder på ett väldigt klantigt sätt. Nu har hon en ny iallafall och inatt (eller till Robban köpt en lågenergilampa till en annan lampa) så fungerar även den som nattlampa. De nätter hon har haft en liten lampa så har hon sovit så mycket bättre. Så nattlampa ska hon ha. Köpte en barntallrik med bestik och pipmugg, haklappar, eller haklappströjor kan man väl kalla dem. Köpte även lådor till Elisias hylla, äntligen! har velat ha rosa och förra gången jag var på IKEA så var de slut, men idag fanns det tre stycken, efter mej fanns det inte nån :-)



Tyckte dock inte att det räckte med te lådor så det fick bli tre turkosa också. Så nu ser hennes hylla, och hela rummet, mycket mer städat ut och sånt tycker jag om. Elisia fick nya påslakan, örngott och underlakan till sin stora säng också. Kan behövas...när hon var kräksjuk så tog lakanen till den sängen slut. Påslakan hade vi dessutom bara ett som passade, så det behövdes verkligen. Och så fick hon en leksak också



Vet inte hur många gånger jag har hämtat henne ifrån förskolan och hon har haft en sån där ring i handen. Nu har hon en egen och har lekt med den nästan hela eftermiddagen. Tycker det är hur kul som helst! Köpte en strandväska till mej också



Tror tyvärr inte att jag kommer vara ensam om den, men jag gillade verkligen färgerna. Har kommit fram till att jag har varit väldigt färglös en period, ändå så älskar jag färg! Både på saker, möbler, väggar och kläder. När jag packade upp mina kläder efter flytte fick jag en chock, nästan bara svart, grått, brunt och vitt. Så det måste det bli ändring på. Sen köpte jag en massa tidskrifssamlare, den som jag har är utgående så jag tryckte vagnen full. Åtta fick jag plats med, sen var vagnen överfull. Elisia tyckte hela shoppingrundan var hur kul som helst.

Var inne en snabbis på Marieberg innan ockås. I senaste MAMA-tidningen så fick jag en kupong på ögonskugga från Mist (Stockholm?). Den måste man ju självklart hämta ut, helt gratis. Har ingen bild på den än tyvärr, men jag var grönturkos. Såg det ut som iallafall, har inte hunnit testa den än.

# Väl hemma, åter till tjafset med Robban, eller vi har inte tjafsat. Men när jag kom hem så hade han diskat och satt upp sänglampan (som jag har tjatat på hela veckan ). Jag blir självklart jätteglad över att han har gjort det, men ändå så irriterad för han kan ju! Men varför kan han aldrig göra det innan jag blir sur? Sen nu på kvällen så ställer han sej och diskar utan att jag ens säger nåt? Självklart blir jag jätteglad för det, men det känns lite som om han försöker fjäska. Ofta när jag har blivit sur för att han inte har hjälpt till hemma så diskar han helt plötsligt jättemycket en period. Jag gillar inte fjäsk och skulle föredra om han kunde hjälpa till mer jämt isället för periodvis. Men helst så skulle jag vilja ha en diskmaskin? Undrar om Maddes Daniel är ledig? Han är tydligen bra på sånt ;-)

Sen har det inte hänt så mycket mer. Elisia sover, men hostar med jämna mellanrum. Robban badar och jag tror han väntar sej sällskap (eller vill gärna få en AS) men det är inte jag så sugen på, fel vecka tyvärr.

Slut på det roliga från mej.

Ha det bäst!

Yes!

Haha, vad glad jag är!! Trodde jag skulle dö när Måns bara fick 48 och Ugglan sen 120. Kan väl inte påstå att jag tyckte rätt låt vann, men defenitivt inte fel!

Ha det bäst!

SKANDAL

Sen snabbreprisen började har jag försökt rösta på Måns, det har varit upptaget, nätet överbelastat m.m. Ska det få bli så? SVT kanske kunde ha haft en lite textremsa längst ner i bild hela tiden när de olika jurygrupperna drog sina röster!!! Vinner inte Måns måste det protesteras! Folk han ju för fan inte rösta!!!

Hoppas på Måns! Ugglan eller planeterna får verkligen inte vinna...Vem som helst förutom dem!

Ha det bäst!

Madde

Den katalogen har inte jag fått...taskigt!

Jag hade ätit frukost den dagen, det gör jag 99 dagar av 100.

Velour är inte white-trash. Det är ett otoligt skönt material, mycker mjukare och skönare än vanliga mysbyxor. Hade inte tänkt att gå på stan i dem utan ha dem hemma, och kanske till ICA och Willys....men vad skönt det skulle vara att ha dem jämt? Kanske ska bli en vit-trasare? Lyckades laga mina lila velourbyxor förut så jag har ett par att trasa i redan nu.

Ha det bäst!

Melodifestivalen

Kommer rätt låt att vinna? Antagligen inte för det är ju alltid 'fel låt vann'. Personligen har jag väl ingen riktig favorit däremot finns det väl ett par låtar som jag verkligen inte vill ska gå vidare. Låtar som jag inte ens förstår hur de har hamnat i finalen. Men men, alla är vi ju olika. Alla kan ju omöjligt vara så snygg och smart som jag ;-)

Ha det bäst!

Antonio Tabucchi - Påstår Pereira

Antonio Tabucchi - Påstår Pereira


Vad vill jag säga till en bekant efter att ha läst boken?


Boken handlar om en man, doutor Pereira. Han är änkling, överviktig och ganska mesig anser jag. Mesig tycker jag därför att han är journalist men verkar inte vilja skriva om några nyheter, trots att det i grannlandet pågår ett inbördeskrig och att Portugal själv inte är speciellt demokratiskt för tillfället. Året är 1938 och det är i Spanien som det är inbördeskrig. Även i övriga Europa är det oroligt. När jag började läsa boken så trodde jag att det skulle skildra mycket mer om vad som hände i Europa på den tiden och på den punkten blev jag besviken.


Det finns en del små historien i boken också. Doutor Pereira är överviktig och har hjärtproblem. Hade han funnits idag hade han knappast varit ensam. Han åker iväg en vecka till en thalassoterpiklinik för att få hjälp med sin övervikt. Jag tyckte det påminde om dagens spa. Det fanns gyttje- och algebad och de som var där gick på gemensamma promenader. Doutor Pereira fick även kostråd, som han försökte hålla men lyckades inte alltid.


Men det som jag tror att författaren försöker få fram är en man som med tiden vågar mer och mer. Till en början så pratar han mycket med fotot av sin döda fru och översätter gamla franska berättelser till kultursidan som han har ansvar för. Till en början översätter han rätt harmlösa berättelser, men efter att ha kommit kontakt med en viss Monteiro Rossi så blir de översatta berättelserna lite mer vågade. Efter en berättelse som kritiserar Tyskland (som Portugal är allierad med) och som avslutas "leve Frankrike" så blir chefredaktören upprörd som kräver att doutor Pereira diskuterar med honom först om vilka berättelser som får komma med i tidningen. Påpekas bör dock att Portugal på den tiden censurerade alla tidningen och censuren hade släppt igenom den berättelsen.


Monteiro Rossi blir anställd som praktikant och är en liten politisk rebell. Doutor Pereira hjälper honom mycket mer än vad han från början hade tänkt. Tanken var att Rossi skulle skriva nekrologer om författare utifall det skulle avlida. Men de han skrev var så politiskt vinklade så att de skulle aldrig gå att publicera dem. Doutor Pereira hjälper honom först bara ekonomiskt, men sen hjälper han till med att gömma hans kusin som är i Portugal för att värva människor som vill strida för rebellerna i Spanien. Han hjälper senare till med att gömma Rossi själv. Det slutar tyvärr inte så bra utan Rossi blir mördad och doutor Pereira skriver en artikel som han med lite lureri får publicerad därefter flyr han landet. Sen är boken slut.


Doutor Pereira är en mesig man men som med tiden vågar mer och mer.


Ska jag vara helt ärlig så får jag inget riktigt grepp om boken, den säger mej ingenting. Skulle en bekant fråga mej om boken kan jag inte rekommendera dem att läsa den. Det är slöseri med tid, enligt mej.

Ha det bäst!


Nyss tränat

Eller nästan nyss, det är så skönt! Vet att jag säger det ofta men det kan inte sägas för ofta. Det är helt underbart skönt att träna. Kroppen får ta i och manmår så mycket bättre, jag får så mycket mer energi. Tyvärr så krymper väl inte magen så som jag skulle vilja men där har jag bara mej själv att skylla...jag är duktig på att mata magen med ballerina, chips, popcorn m.m. Kanske skulle försöka mej på en godisfri månad? Inklusive fikabröd, eller iallafall kraftigt reduserad det? Eller inte alls...Älskar ju sötsaker!

Läste ut tråkboken igår, och nu är det tänkt att jag ska skriva en text om den till seminaret på måndag. Frågan vi har fått att tänka på när vi skriver är: Vad skulle jag vilja säga till en bekant efter att ha läst boken Påstår Pereira (en sida). Det jag skulle vilja säga är: Läs den inte för den är jättetråkig, och om du nu ska läsa den så köp den inte för den är inte värd pengarna. Det blev en rad, får ta väldigt stor text om det ska fylla en sida.

Ha det bäst!

Klanten jag...

Ibland kan jag bli riktigt trött på mej själv, kan vara så otroligt klantig. Snälla säg att det finns fler än jag? För en liten stund sen så skulle jag resa mej upp. På soffbordet så stod det ett glas med cola, efter att jag hade rest mej så stod det inte längre, tyvärr...Det hade runnit ut lite överallt. Vårat soffbord har självklart en glasskiva och lådor på sidorna, så det räckte tyvärr inte med att bara torka av bordet....Först plocka av bordet, sen torka av, dra ut lådorna (som fortfarande är nästan tomma efter flytten tack och lov), torka i lådorna, torka på golvet, lyfta bort glasskivan, torka glasskivan och bordet under glasskivan. Vad lätt det hade varit med ett helt vanligt enkelt bord.

Sen satt jag och titta på HM:s hemsida, förut tittade jag bara i katalogen. Nu hittade jag ju självklart ett velourset! Köpte ett lila set från förra säsongen men de byxorna har gått sönder (jag skalaga dem nångång) å så har jag verkligen velat ha ett till, känner mej lite lyxig när jag mina velourkläder :-) men jag känner att jag har edan beställt för så mycket att jag har inte råd med ett set till! Hmm, kan ju vänta nån månad? Jeansen jag beställde skulle inte komma förrän i maj så det kommer ju gå på samma frakt ändå...Så får det nog bli. Men det var ju lite klantigt att missa det från första början.

Ikväll måste Elisabeth Höglund åka ur Let's Dance, personligen har jag haft svårt för henne från första början men nu måste hon ju åka ut. De andra dansar ju så otroligt mycket bättre!

Ha det bäst! Själv ska jag läsa min tråkbok under Let's Dance pausen, måste ju få veta vem som åker ut.

Jag smiter...

Det känns som om jag smiter från min läsning hela tiden. Jag skriver helt onödiga inlägg, shoppar på HM, hänger tvätt och fyller tvättmaskinen igen och tro det eller ej men jag har fyllt på blomjord i alla blommorna, hur ofta gör man det? Jag gör det typ aldrig så det var väldigt välbehövligt. Men jag har läst en del iallafall. Tror jag har ca 80 sidor kvar och de får jag försöka fixa ikväll, tror Dennis skulle komma över ikväll och då kommer Robban och han bara spela xbox så efter Let's Dance kommer det ändå inte finnas nåt att göra här. Förutom att diska då, men det är sjukt tråkigt.

Nu är det dags att hämta Elisia, får se om hon har vaknat igår hade sovit till halv tre. Ringde kommunen förut och ställde henne i kö för förskolor här i Tybble, tyvärr var det lång kö så det var inte säkert att alla som hade sökt plast till augusti skulle få plats i området. Lite synd, men tyvärr är det väl så periodvis. 2008 var ju tydligen ett riktigt babyboom år också så då får man väl ha förståelse för att det blir fullt. Men det vore väldigt skönt om vi fick plats här och slippa åka till norr varje dag.

Ha det bäst!

Shoppoholic

Kanske överdrev lite i rubriken, men jag har inte köpt kläder till mej själv på jättelänge! Två klänningar och ett par tights på julrean, har övrigt köpt lite kläder till mej under hela förra året eftersom att jag var mest hemma och tyckte då att jag kunde slita ut det jag hade. Min ekonomi är heller inte den bästa och är det inte nu heller, men ändå så kunde jag inte motstå. HM katalogen skrek till mej: HANDLA UR MEJ!! och det var jag ju bara tvungen att lyssna på. Så det blev en beställning för närmare 2000.- minus 10% i rabatt, men vad är 10% egenligen? Inte mycket. Jag tröstar mej med att vi har 500.- tillgodo på HM-kontot för en reklamation, och en del kläder var till Elisia och henne har jag inte köpt något till i år (kan det bero på att hon faktiskt inte behöver nåt?). Men men modet förändras ju och jag vill inte gå klädd som en trashas. Så det lite blusar, klänningar, legging, ett par träningsbyxor, en t-shirt och lite smink. Det är jag också i behov av. Iallafall ögonskuggor.

Behöver jag säga att det går segt med boken? Hade tänkt vara klar med den vid halv två när det är dags att hämta Elisia men jag är tveksam till om jag hinner det. Har 100 sidor kvar. Vill kolla tradera också om de ha några fina barnkläder till PruttenPluttan.

Ha det bäst!

Vill också vara gravid

Nu är Elisia lämnad på förskolan. Måste säga att är jag riktigt avundsjuk på två i personalen - en är nämligen gravida! Två av instruktörerna där jag tränar är gravida! Jag vill också vara gravid NU! Tyvärr vill inte Robban det, måste börja min övertalning så jag får en bebis sen när jag är fördigpluggat och har ett jobb. Då vill jag verkligen ha en bebis till minst!

Annars så kommer dagen att gå åt till att läsa, boken heter Påstår Periera och är skriven av Antonio Tabucchi, har läst 5 kapitel hittills och den verkar riktigt seg. Hoppas verkligen den kommer igång snart.

Men först och främst så måste jag gå in på www.orebro.se och läsa om vilka förkolor som finns här i närheten och sen undersöka hur man bär sej åt för att byta förskolan. Den gammla är hur bra som helst, men ligger i andra änden av stan där vi bodde förut. Visserligen inte så långt, men vi vill helst slippa åka.

Ha det bäst!

Chips mitt på dagen?

Som bakgrund kan jag börja med att säga att jag åt chips idag mitt på dagen.

Robban frågade mej för en liten stund sen: Sen när får man käka chips mitt på dagen?
Mitt svar: När man städar hela lägenheten.

Är man inte värd lite chips när man städar hela lägenheten? Plocka undan, damma, dammsuga, moppa, diska och städa toaletten (där hjälpte han dock till). Jag anser att jag var värd det. Robban säger att man inte äter chips på dagen. Vem har rätt? Var jag värd lite chips? Det var ju inte så att jag åt en hel påse, 1/6 kanske om ens det...

Ha det bäst!


Älska en mördare?

På seminariet idag så diskuterade vi boken Högläsaren (som jag skrivit om i tidigare inlägg). En sak vi kom in på var om man kan älska något som begått ett brott? Nu beror det ju självklart på vilket brott personen i fråga har begått. I boken så hade Hanna arbetat i en koncentrationsläger som SS-soldat, kan man älska en person som begått sådana handlingar?

Att fundera över om man kan älska en SS-soldat kanske inte känns så relevant, men en person som begått;

- flera mord?
- ett mord?
- misshandel?
- stöld?

Var går gränsen? Vilka kan vi älska? Finns det människor som kan älska något som mördat någon annan? En liten funderare.

Jag själv har inget komplett svar. Jag vet att jag älskar en man som inte jämt följd lagen, men det är 12 år sen. Det var långt innan vi träffades och han blev även dömd för det. Det ska väl inte han behöva bli lidandes för hela livet. Nu var det 'bara' en misshandel, hade han mördat någon hade jag troligtvis inte levt med honom idag.

Ha det bäst!


Kära systrar

Fia: Nej jag ar inte läst om sopbilar med dubbla fack. Men de tömmer över kompostsäcken i stora sopsäcken INNAN de slänger ner allt i sopbilen, så det känns som om det inte delas sen i bilen.

Madde: Visst kan man ta upp lite i taget men det orkar inte jag.


Elisias outfit

Elisias outfit för dagen



Längärmad t-shirt fån Zara, klänningm, tights och strumpor från Villervalla. Dom har verkligen hur fina kläder som helst! Deras turkosa färg är så härligt! Själv har jag då jenas och velourtröja från HM, känns inte så lyxigt att det får bara med på bild...

Ha det bäst! Själv ska jag på seminarium.

Ett tråkigt inlägg

En felfri eftermiddag! Hämtade en jätteglad Elisia från förskolan. Väl hemma så var hon fortfarande jätteglad och busig, så busig att hon skulle ha min stora tröja på sej. Stor på mej och ännu större på PruttenPluttan.



Stor tröja...



och en glad tjej. Hon har även ätit som en liten häst idag. På förskolan hade hon ätit mellis en liten stund innan jag hämtade henne. Hemma så åt hon ännu en mellis, fast den fick hon för att vi skulle träna och idag så blev det så att vi tränade samtidigt just på hennes middagstid.

Bodystep var det idag, första gången på ett tag. Riktigt skönt. Det är inget fel på kombistep men bodystep är bättre. Gillar verkligen konditionsträningen. Hopp och skutt upp och ner och upp och över på brädan, svettig och flåsig blir man också.

Hmm, känner att jag just nu inte har så mycket vettigt att säga. Elisia åt som en häst när vi kom hem sen också. Både middag och kvällsgröt.

Nej, nu får det vara slut på detta tråkiga inlägg...Nu ska jag gå och läsa den nya boken, kommer inte ihåg vad den hette men det kommer en text om den också.

Ha det bäst!

Bernhard Schlink - Högläsaren

Ny text inför seminariet imorgon denna gång var det boken Högläsaren av Bernhard Schlink. Vet att jag skrev i ett tidigare inlägg att boken var seg och tråkig men den kom igång sen. Helt klart läsvärd, men det är kanske inte en bok jag skulle ha blivit intreserad av att läsa genom att bara läsa baksidan.

Bernhard Schlink - Högläsaren

 

Det jag fastnade för i början av boken, som stundtals inte kändes så stort men som kom tillbaka på slutet var den kärlek som Bernhard hade till Hanna. Först hade de ju som sagt ett kärleksförhållande, om än hemligt, och av många förbjudet. Han berättar aldrig om någon för Hanna, snarare tvärtom så förnekar han henne. När Sophie frågar honom om var han tar vägen så kommer han med undanflykter. När Hanna dyker upp på badhuset så skyndar han inte fram till henne. Är det för att deras kärlek är förbjuden som den blir så stark?

 

Bernhard glömmer aldrig Hanna. När Hanna först försvinner så begraver han sej i studier. På sidan 66 står att läsa:

 

Att efter Hanna aldrig låta mej förnedras eller förnedra mej, aldrig mer binda mig till ett förpliktande beroende, aldrig mer älska någon så att det gjorde ont att förlora henne - inte var det en klar formulerad föresats, men visst var det så jag kände.

 

Att det faktiskt var så får vi läsare svart på vitt när Bernhard gifter sej med Gertrud. Han jämför hela tiden henne med Hanna, hur hon känns att ta på, hur hon luktar osv. Redan när han skrev att de gifte sej när hon blev med barn så förstod jag att äktenskapet inte skulle hålla. Enligt mej så gifter man sej inte på grund av en graviditet utan för att man älskar varandra, även om det var ett par år sen så kan det väl knappats ha varit en katastrof att få ett utomäktenskapligt barn?

 

Bernhard har också svårt med att välja vad han ska göra när han "blir stor". Efter tiden som notarie så är det som om han inte vet vad han ska göra. Efter åtalet mot Hanna så ville han inte ha några av de rollerna som finns i en rättssal, då allt där kändes som groteska förenklingar. När han slutligen får en tjänst är det inte tack vare honom själv, att han själv sök arbete, utan det är en professor som söker upp honom. Han hänger liksom bara med. Gjorde han kanske det när han först träffade Hanna också? Bara hängde med.

 

Något som jag inte kan förstå, varken ur Hannas eller Bernhards synvinkel är varför ingen av dem berättade i domstolen att Hanna var analfabet. Något som Hanna flydde ifrån större delen av sitt liv. I början när de träffas och Bernhard läser högt så misstänkte jag att Hanna hade svårt för läsning och att det var därför hon ville att han skulle läsa högt. Hon blev arg när Bernhard sa att han struntade i skolan för han skulle ändå få gå om. Så visst fanns det tecken på att Hanna var analfabet/läs- och skrivsvårigheter men samtidigt så kan det inte vara lätt för en 15-åring att lista ut det. Hon var ju inte heller den mest öppna människan, vilket man sen får en förklaring till. Det var nog inte många som ville avslöja att de arbetat som vakt i ett koncentrationsläger.

 

Samtidigt så kan jag bli så frustrerad på Hanna i efterhand. Om hon hade berättat reda när hon blev befordrad på simens att hon var analfabet så hade många hemska saker inte hänt. Hade hon berättat redan där hon hade hon ju kanske inte (helt säker kan man ju aldrig vara) åkt och arbetat i koncentrationslägret, hon hade då heller aldrig hamnat i fängelset där hon senare tog livet av sej. Att hon tog livet av sej har jag viss förståelse för, vad hade hon att leva för utanför fängelset? Livet inne i fängelset kunde hon med dess normer. Samhället som var utanför hade hon ingen aning om hur det såg ut idag.

 

En sak som jag inte får ihop att varför Bernhard inte berättade för domstolen att Hanna var analfabet. Om han nu älskade henne så mycket, vill man inte skona den personen i störta möjliga mån från ett långt fängelsestraff? Även om hon själv inte vill bli avslöjad.


Ha det bäst!


Kompost i soporna?

Idag under lunchen så var sopgubbarna här och tömde soporna. Av någon anledning så hissar de först upp komposten och sen istället för i sopbilen tömde de ner det i de vanliga soporna. Varför komposterar man då? Om det ändå slänger all skit på samma stället? Blev riktigt arg faktiskt. Här tjatas det hela tiden om att vi måste värna om vår miljö, att vi bara har en planet, isar smälter m.m. Jag anser att jag är duktig och källsorterar, bl.a komposterar jag och så släpper de ner komposten bland soporna. Det kan väl knappats vara bra för miljön? Är det likadant med allt annat vi källsorterar också?

Fia: Jo brödet håller sej betydligt längre i kylen än utanför kylen. Ta två brödskivor i varsin påse, lägg en i kylen och en där du brukar lägga bröd och kolla vilken som håller längst. Själv har jag inte gjort det testen men däremot så hinner rostbrödet alltid mögla om det ligger i skafferiet men aldrig i kylen.

Ha det bäst!

Lasagne

Woho! Det lagas mat och jag sitter här, hur skönt är inte det? Är ingen matlagninsfantast så jag är glad om jag slipper. I vanliga fall så lagar vi båda mat och tar samtidigt hand om Elisia eller så lagar en mat och en tar Elisia eller så gör jag allt. Nu gör Robban allt :-)

Har börjar läsa en ny bok, kommer inte ihåg författarens namn men tror det var Schlink, bokens titel är iallafall Högläsaren. Har bara läst en tredjedel men vad seg den är! Känns hur ointresant som helst och så tråkig att läsa, framför allt efter den förra boken av Primo Levi som var hur bra som helst. För tillfället så känns det tungt att veta att jag måste läsa minst en timme ikväll också för att hinna färdigt. Texten om den ska vara klar imorgon klockan 3 och vi har föreläsning på f.m. så det blir till att sitta efter Desperate Housewife.

Just nu går Elisia runt med en väska - ibland är de små otroligt lättroade :-). Tror det är dags att göra ostsås nu, den brukar jag åka på...Jag som inte ens äter lasagnen sen!!!

Tydligen ska det här vara ett riktigt gott recept på lasagne enligt Robban och Elisia
http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=14987 vi brukar även ha i en burk med champinjoner och ett paket med bacon.

Ha det bäst!

Presentbilder

Finns det någon mer ointresantare att prata med än mamma? Inte för att vara elak men säger så tråkiga saker som jag inte behöver veta! Ett exempel är att hon periodvis berättar om vad hon har drömt. Dels kan ju drömmar vara väldigt osammanhängade när det då berättas av en person som berättar lite och lite där från drömmen så blir det nnu mer osammanhängade och den man berättar för fattar ingenting! Nu skrev jag medvetet lite rörigt, men tro mej det är inte ens i närheten av hur rörigt hon kan berätta.

Har nu iallafall tagit bild på Robbans/mina presenter som han/vi fick ihelgen, och på torsdag kommer Madde med ytterligare en, alltid lika kul med paket!



Två glas, ett glas är kvar i kartongen, två muggar, blomma och en lyckta. Ställer mej fortfarande frågan varför alla köper lyckor?



En brödburk från Sofia med familj. En bra investering då vi aldrig tidigare haft en brödburk - brukar ha brödet i kylen eftersom att det håller längre då. Vi får helt enkelt bli snabbare på att äta upp brödet.

Nu är det dags för tvätthängning, måste säga att det finns roligare saker att göra. Ska nog läsa lite bloggar först trot jag, det är mycket roligare.

Ha det bäst!

Eftermiddagen

Nu har jag pluggat i massor, läser en riktigt hemsk bok. Den är skriven av Primo Levi och heter Är detta en människa? Om jag inte minns fel. Den handlar iallafall om det året han levde i Auschwitz. Visst har jag försått tidigare att judarna (och de andra) hade en rent helvete, men nu fick jag det verkligen beskrivet för mej. Inte bara att de fick arbeta som slavar, typ ingen mat, blev misshandlade, riskerade att när som helst bli dödad så hade de även en kamp mellan sej. Lade de ifrån sej sina tillhörigheter (kläder, matskål, sked +lite småsaker, dock inget de hade utanför lägret) så var det borta, någon annan hade tagit det. En massa hemskheter. Men han överlevde iallafall - en av få.

Något som är betydligt roligare är att jag har varit och tränat idag! Kul och skönt, det är över en vecka sen sist. Har ju som sagt flyttat och varit magsjuk. Idag var det Step Kombi, dvs först uppvärming, sen ca 20-25 min step-up och resten av timmen styrketräning och stretch. Har varit på det passet några gånger och jag blir alltid lika irriterad när det är dags för triceps. Instruktören kör alltid den muskeln med hjälp av stepupbrädan och kroppstyngden - jag vill göra med hantel, det gjorde jag idag iallafall och det är fan så mycket jobbigare.

Nu ska jag försöka läsa lite mer i den hemska, men tyvärr sanna boken. Inte mycket kvar så jag borde hinna med resten. Hoppas på det iallafall.

Ha det bäst!

Madde

Jag svarar visst på sms, men ibland så glömmer jag bort det. Men självklart går det bra att du kommer själv på torsdag. Dessutom är har jag vuxit upp, men jag tycker inte att potatisskal är gott för det. Det smakar skit!!

Flyttbilder

Första dagen för Elisia på förskolan på en vecka, förra veckan var hon ju som sagt sjuk. Måste säga att det känns riktigt skönt, ska plugga som en tok idag - har ju en del att läsa in, tyvärr, kanske inte så smart att sätta sej vid datorn heller?






















Hittade en bild från flytten i kameran. Detta är Madde hon hennes hane som äter frukost, tydligen kunde de inte göra det hemma utan var tvugna att skräpa ner hemma hos oss. Kom på att jag faktiskt tog lite mer bilder under flytten men har inte hat tid eller energi till att fixa det men här kommer de:























Vårat gamla vardagsrum, självklart tog kartongerna slut. Jag sa till Robban att de inte skulle räcka, men fick till svar att de gör de visst. Så då fick vi packa i säcker som svärmor tagit med, men det tog självklart också slut. Så det hela slutade med att Madde gick till konsum och köpte pappåsar och sopsäckar och Dennis åkte till ÖB och köpte kartonger. Till slut fick vi iallafall med allt.



Robban skruvar ur fästena till barbordet, saknar den tapeten....saknar alla gamla tapeter! Den gamla lägenheten kändes mer som våran för där hade vi fixat iordning med nya tapeter, ny färg i kök och badrum, nytt kakel i kök och så fick vi nya skåpluckor i köket. Här har vi änsålänge bara flyttat in, som tur är så är tapeterna neutrala iallafall. Måste åka till IKEA och köpa ramar m.m. att sätta upp på väggarna bara, de är helt tomma nu...



Madde tömmer hallgarderoben. Jag och Robban höll på halva natten ändå var vi långt ifrån klara med packningen, men men, klara blev vi - till slut :-)



Bild på en pigg, glad och frmförallt frisk Elisia :-) och så lyckades jag få en bild på en bakishörna igår, beståendes av Robban och Richard.



Ha det bäst! Nu ska jag plugga.

Så mätt

Nu var maten intaget. Blev sådär äkligt mätt så man vill bara ligga still och vänta på att magen ska explodera. Det är farligheten med att äta god mat. Iallafall hemmagjorda hambrugare och hemmagjord klyftpotatis (utan skal), blir alltid så sjuk mätt av det. Måste leta upp någonstans att lägga mej tror jag, får hoppas på att Elisia känner för att lugnt och stilla sitta och leka själv. Vad underbart det skulle vara.

Ha det bäst!

Fest

Ja, gårdagen då. Den började som sagt med att jag och Robban städade och packade upp det sista i raketfart. Resultat: en presentabel lägenhet, vilket också var tanken. Sen på eftermiddagen så började familjen rasa in en efter en, då var det dags för fika. Riktigt mysigt, Elisia uppförde sej hur bra som helst, enda grejen var att istället för mellis så ville hon ha fika....men men det får man överleva. Hon följde sen med mina föräldrar hem. Det gick verkligen hur bra som helst när de åkte - inte ett pip från henne, utan hon var hur nöjd som helst :-)

På kvällen blev det partaj med alkohol, en del förtärde mer än andra...jag var en som drack lite mindre då jag är medveten om morgondagen. Men kul var det! Det var en kombinerad inflyttningsfest och födelsedagsfest för Robban. I present fick vi/han två orreforsglas, från streetserien, två muggar och en lyckta. Jag är väl lite sådär till lycktor men det har tydligen blivit nån grej som alla i umgänget ger till varandra. Den var fin iallafall.

Festen ja...en del alkohol....



Här har vi då mr Henke, full som en kanonkula. Han har nyss kallat mr Thomas för barbapappa - riktigt kul om du frågar honom. Anledningen till att Henke kallade Thomas barbapappa var att Thomas gått upp lite i vikt och numera passerat tresiffrigt - dock så var Thomas ute och åkte skidor i går. Det trots att det knappt var nån snö och hans skidor är gjorde för en 75 kilos klump så ni kan ju tänka er hur det gick....



Barbapappa och Robban i egna höga personer :-) De tycker om varandra, syns det?



Här har vi då Thomas, alias barbapappa, mr Mackan och Robban. De är fulla och tycker då väldigt mycket om varandra. Mackan i mitten har väl kanske fått i sej lite för mycket, som ni ser har han lite problem med att hålla ögonen öppna. Han och Sandra (hans tant) åkte hem straxt efter, Sandra är för övrigt gravid så hon var nykter med stor mage :-)



Spelbordet i köket. Erica, Jocke (de är ett par) och Henke. Vid det här bordet satt även jag och Dennis, jag är barnsligt förtjust i att spela kort och blir alltid lika glad när kortleken åker fram. Vi spelade neger och president och av nån anledning så blev Dennis alltid president!! Från start tills vi inte orkade mer, vid tyo halv 3....pinsamt!

Sen var det ett gäng till folk på festen men som hann åka innan kameran kom fram, har en viss förmåga att glömma den. Men det var nån som skulle ut på krogen, nån skulle träffa nån tjej, ett par hade barnvakt till 12 m.m. men sammanfattningsvis var det kul! Trots att min kära sambo blir lite (mycket) för barnslig när han får i sej fel mängd alkohol och det fick han igår... bl.a gick han runt och pillade på sina nippels och tyckte det var hur kul som helst, själv har jag svårt att se det roliga i det. Men men, vi är ju alla olika.

Nu är det så jävla stökigt här och jag skulle gissa på att mamma och pappa kommer med Elisia om nån timme så det börjar dra ihop sej för städning, vill inte! Måste väcka Robban för jag tänker fan inte städa allt själv!

Ha det bäst!

Snart klara!!!

Snart är lägenheten klar!!! Nu moppas det, sen är det bara att plocka in lite tvätt och bädda sängen. Sen ska jag göra iordning mej själv, samtidigt som Robban får springa upp och ner i källarn med saker. Hoppas bara att Elisia sover som en stock nu fram till 14 iallafall. Man hinner så mycket mer då!

Ha det bäst!

Madde & Sandra

Madde: Boken handlade om en 15-åring, tror han har svårt att flytta helt själv. Hans pappa verkade däremot hur bra som helst. Jobbade och slet.

Sandra: Ja det är helt sjuk att han inte skriver på bättre svenska.

Fick reda på på seminariet att han KAN RIKTIG SVENSKA, varför då inte skriva korrekt svenska? Jag blev bara så irriterad och samtidigt full i skratt när jag läste. Det blir ju så mucket svårare att se vad han vill få fram. Själv fattade jag aldrig poängen med boken, men jag hann å andra sidan inte läsa hela men jag ska göra det nångång när jag har tid. Så i ett annat liv skulle jag gissa på.

Boken som jag skriver om är Ett öga rött skriven av Jonas Hassen Khemiri.

Ha det bäst, själv ska jag kanske läsa?

HJÄLP!! Åderbrock...

Jag rakade benen förut och gjorde en mycket skrämade upptäckt. Jag har fått jättestora åderbrock (stavas hur?) i knävecken!! Tidigare har jag haft ett litet i ena knävecket, men nu har det blivit stora i båda!! Så nu sitter jag och inbillar mej (eller kanske inte?) att det gör ont också!

Jag vill verkligen inte ha några jävla åderbrock! Det när nåt som tanter över 30 och får barn sent i livet som fåt!! Och dom som får många barn som ung, som mamma. Tydligen har jag ärvt hennes ben, jävla skit!! Kunde jag inte ha fått nåt annat istället????????

Elisabeth Höglund vidare i Let's Dance?? Helt sjukt, är hon nya Lasse Brandeby eller? Hon dansar så sjukt dåligt i jämförelse med de andra att hon måste ju för fan åka ut! Hur kunde Nicke åka ut före henne? Nästa vecka ska jag rösta på alla utom henne. Sorry, men hon är inte bra för programmet. Det är dåliga dansare som gör att folk sågar Let's Dance.

Ha det bäst! Själv kommer jag sörja att jag numer inte kommer gå i korta kjolar utan tights och min bikinisäsong är över forever....*snyft*


Madde

Nej Robban sa inte att du hade ringt...men han kom på det när jag sa det till honom så han är inte helt borta ;-)

Ha det bäst!

Jag rasist?

Nu är seminariet äntligen över, kan erkänna att jag hade inte så mycket att säga om boken Ett öga rött. Dels så blev jag väldigt arg när jag läste boken - den befäster verkligen fördomar, och då menar en del på semiaret att om en rasist läser boken så får han/hon sina fördomar bekräftade. Öhh, måste man vara rasist för att ha fördomar? Jag kallar inte mej rasist men ja, jag har fördomar mot invandrare med det har jag öven mot många andra och mycket annat också. Gör mina fördomar mej till rasist? Jag anser inte det.

Något annat som gör mej sjukt förbannd är att det är så jävla accepterat att säga svenne till någon som är svensk, men jag får absolut inte säga blatte till någon som är mörk? VAD ÄR DET FÖR SKILLNAD?????? Varför blir jag rasist om jag kallar någon blatte? Om jag blatte kallat en svensk för svenne så är det inte ens någon som höjer på ögonbrynet!!!!

Nu brukar inte jag använda varken orden blatte eller svenne, men jag blir så arg när det ena ordet är mer accepterat än det andra när båda orden specificerar ett ursrung, svensk eller icke-svensk.

Däremot så heter det negerbollar och inget annat!

Ha det bäst!

Seminariumtext

Här är den texten jag skrev till seminariet, inte den bästa direkt, jag skyller på att jag skrev den sent på kvällen och hade haft sjukt barn hemma under dagen, men ska jag vara helt ärlig så vet jag inte om den hade blivit så mycket bättre om jag hade haft perfekta förutsättningar heller...

Jonas Hassen Khemiri - Ett öga rött


När jag började läsa denna bok blev jag först så arg! Först och främst på språket, en människa född i Sverige som skriver så dålig svenska? Ibland får jag känslan av att han gör det med vilje, för att inte svennefieras. Ännu argare blev jag på hans attityd till Sverige. Det är svennefittor, lyxsvennar m.m. Han använder också ett språk som många gånger inte skulle vara acceptabelt av en svensk att använda. Neger är ett exempel som idag är väldigt laddat att använda av en svensk, men av en blatte är det helt okej. Likaså blatte, jag som svensk får inte använda blatte som när pratar om någon som är mörk i hyn men en blatte får kalla mej svenne. Eller får ska jag väl inte säga, men det accepteras.


När jag läser boken så får jag känslan av att det handlar om en väldigt arg ung man. Arg på allt som har med Sverige att göra. Han vill absolut inte svennefieras. Han använder ordet svenne väldigt ofta i olika sammanhang, för mej är det ett negativt ord - därför får jag känslan av att Sverige inte är särskilt omtyckt av honom. Varför undrar jag? Kanske är det för att han själv inte valt att bo i Sverige? Till skillnad från nästa bok, där författaren själv emigrerade till Sverige i vuxen ålder, så har Halim fötts i Sverige och då själv inte kunnat välja vilken land han vill bo i. Men det visar väldigt tydligt att bara för att man är född i Sverige så är man inte per automatik "svensk".


Det jag saknar i boken är ett lexikon. Jag kan inte blattesvenska. Ord som walla, kefft, baza m.m. kunde inte jag. Kefft eller keffe användes rätt så ofta på en del ställen och ibland så kände jag att jag missade en del av innehållet. Tack och lov har min sambo en lillebror som kunde översätta åt mej.


Theodor Kallifatides - Ett nytt land utanför mitt fönster


När jag började läsa den här boken så blev jag glad. En invandrare som vill lära sej det nya landet. Lära sej språket, landet och kulturen precis så som det ska vara, enligt mej.


Kallifatides visar också hur ett och samma ord kan ha olika betydelser. På s.54 skriver Kallifatides om ordet älska, det står att läsa:


"Igår älskade jag med en kvinna, utan att älska henne" eller "vi älskar varandra, men vi älskar inte" eller "vi älskar som besatta, men vi älskar inte varandra".


Kallifatides skriver även att han hörde folk säga att de älskar nyupptagen potatis. Det här tycker jag är ett mycket bra exempel på hur ett och samma ord används i många olika sammanhang, det måste verkligen vara jättesvårt att lära sej hur ordet ska behandlas i sitt sammanhang på ett andra språk! I sitt modersmål så hör/ser man ju hur ordet ska behandlas när man har sammanhanget utan att man reflekterar över det. I ett andra språk så måste man hela tiden tänka efter hur ordet ska behandlas, annars så kan man få lite mysko bilder i huvudet.


Trots att Kallifatides har kämpat för att försvenska sej så har han förblivit en främling, en främling i dubbla bemärkelser. Idag är han fortfarande grek i Sverige men i Grekland så är han inte längre en grek. Vad är han då? En främling? Det är iallafall så han beskriver sej själv. Jag får känslan av att boken är skriver för att han ska hitta sej själv, vem är denna främling?


Det var som sagt två böcker vars författare har två väldigt skilda attityder till Sverige, kanske därför vi fick läsa just de två?


När Robban handlar...

...så kommer han hem med mer än vad som stod på listan.

+ Sjukt mycket chips (vi ska visserligen ha fest ihelgen så det kommer gå åt)
+ Makeup-pads och topz. Det var ju 2 för 10, billigt!!

Sen var det nog inge mer, kanske inte var så mycket utöver listan då. Måste vara chipsen som gjorde att det såg så mycket ut - 6 påsar!

Nu ska jag skriva min text inför seminariet imorgon. Skulle egentligen ha varit klart kl 15 idag men jag fick kvällen på för jag har haft sjukt barn hemma.

Ha det bäst!

Robban handlar själv!!!

Jag slipper månadshandla!! Så skönt - tycker det är ritkigt tråkigt att handla mat, särskilt med tanke på gårdagen...Fast han är inte helt själv. Han har sin 'slav' med sej, hans lillebror Richard.

Just nu är det dags att ta på Elisia pyjamas och försöka få i henne gröt. Får se hur det går ty de senaste kvällarna har inte varit så matglad på kvällen och idag fick hon även middagen rätt sent för vi var på banken.

Vi har varit så duktiga att vi gått igenom vår pension med en bankgubbe! Han konstaterade att jag varken hade tjänat in eller sparat in så mycket än, men tyckte jag var duktigt som ändå sparade 150,- jag är ju trots allt student.

Ha det bäst! Själv måste jag plugga hela kvällen sen och halv natten - är svårt att få sånt gjort när Elisia är vaken.

Sjukt barn...

Elisia är fortfarande sjuk *suck*. Hon kräktes hela helgen och i måndags kväll, sen har hon inte kräkts någonting och både jag och Robban räknade med att hon skulle kunna åka till förskolan idag. Men så igår kväll var det dags igen. Så nu får hon vara hemma resten av veckan. Känns lite mysko bara för hon är hur pigg och glad som helst och har bra aptit. Det är bara min aptit som inte har kommit tebax än.

Hur som helst så har alla dessa sjukdagar, både mina och Elisias gjort att jag ligger efter 'sjukt' mycket i skolan, inte kul...

Var på Willy's och skulle storhandla igår, hade en hel proppfull vagn och när jag kommer till kassan så funkar inga swedbankkort - jag blev sur!

Ha det bäst!

Ont i magen!

Usch säger jag bara. Elisias kräksjuka smittade ner både mej och Robban, fast vi fick ut vårat därbak...inte kul. Ont i magen har jag fortfarande också, men det är mycket, mycket bättre än vad det var i måndagskväll och igår. Gick och la mej halv 8 i måndags, hade så jävla ont och var helt slut - det ska mycket till för att jag ska missa 'Familjen annorlunda'.

Igår var det lite bättre men jag orkade inte gå på seminariet som jag skulle ha. Hade iofs varit rätt meningslöst att gå eftersom att jag inte orkat göra förarbetet. Idag är jag ytterligare lite bättre men inte helt bra. Hoppas det blir ytterligare bättre, måste åka och handla mat sen. Det kan ju visserligen Robban göra, men det blir så jävla dyrt när han handlar och det har vi verkligen inte råd med den här månaden. Inte gratis att flytta tyvärr.

Ha det bäst!

Inte flyttfriska

Madde: Nej, jag förstår att du inte är avundsjuk....

Det är fortfarande kaos här hemma, just nu känner jag att jag aldrig med vill flytta!! Kan bli lite irriterad på Robban också. Det är sjuk mycket kvar att göra, det kan vem som helst se, ändå så sätter han sej framför datorn och gör 'inget särskilt'. Är det då inte bättre att få nåt vettigt gjort? Tycker inte att jag ska behöva säga åt honom att packa upp sina kläder. Fast med hans mamma så förstår jag att han inte gör med än nödvändigt...

Igår gick jag runt barfota i nya lägenheten och jag fick riktigt smutsiga fötter (när vi bar in möbler så hade vi skor på oss). Fötterna var så smutsiga att jag tvättade dem innan jag satte på strumpor. Hon sa då: Nämen, har du smussiga föttej? Mitt svar blev: Nej, jag har SMUTSIGA fötteR. Sen blev hon tyst för stunden iallafall. Hon brukar bara daddaspråk med Robban också (han är 28).

Sjuka är vi också. Elisia är kräksjuk. Jag har ont i halsen och är snorig + att jag har ont i huvudet av trötthet för att jag sov på tok för lite inatt. Robban är förkyld, går och snorar som bara den. Inte så flyttfriska som vi hade hoppats på.

Nu ska jag fortsätta här hemma...måste ta en alvedon först bara. Men jag har sagt till mej själv att 21.30 senast! ska jag vara i säng, ska nog börja med att bädda den.

Ha det bäst!

Flyttat!!

Nu har vi flyttat!! och det är kaos här hemma!! Så jävla stökigt, man packar upp och packar upp men det är alltid lika mycket kvar... I köket ser det förjävligt ut *suck*

Plus att Elisia är kräksjuk så jag har typ inte sovit nåt inatt!

Ha det bäst!

RSS 2.0